Babeczkowe warsztaty w GOK

8 listopada w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach znów zapachniało wypiekami! Tym razem młodzi kucharze zmierzyli się z babeczkowym wyzwaniem! Babeczki w marchewkowej odmianie - jak na jesień przystało, zostały udekorowane pysznym kremem budyniowym!

Dzieci uczyły się obierania marchewki, miksowania składników, przyswajały nowe przepisy. Wieczór spędzony na wspólnym przygotowywaniu wypieku, przyniósł też naukę, iż w kuchni nie zawsze wszystko wychodzi na 100% nawet doświadczonym kucharzom. Każdy szczegół i drobiazg może zaważyć na końcowym efekcie. Najwięcej frajdy sprawiło ozdabianie małych wypieków kolorowym kremem i ozdobami. 

Dla tych, którzy chcą sami wypróbować marchewkowe babeczki oraz krem podajemy przepis. 

Babeczki marchewkowe

Składniki 12 sztuk

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego

  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.

  • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.

  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).

 

 Krem budyniowy

  •  1 kostka margaryny,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 szklanka cukru (jeżeli nasz budyń jest z cukrem to cukru 3/4 szklanki), 
    2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 1 budyń waniliowy, kakao.

    Przygotowanie: 

  • 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować, dodać 
    cukier.
  • Budyń połączyć z mąka i mlekiem, wymieszać i wlać do gotującego 
    się mleka, zagotować, ugotowany budyń ostudzić.
  • Margarynę utrzeć do białości, stopniowo dodawać budyń i mieszać. Masą udekorować ciasto.