Babeczkowe warsztaty w GOK
8 listopada w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach znów zapachniało wypiekami! Tym razem młodzi kucharze zmierzyli się z babeczkowym wyzwaniem! Babeczki w marchewkowej odmianie - jak na jesień przystało, zostały udekorowane pysznym kremem budyniowym!
Dzieci uczyły się obierania marchewki, miksowania składników, przyswajały nowe przepisy. Wieczór spędzony na wspólnym przygotowywaniu wypieku, przyniósł też naukę, iż w kuchni nie zawsze wszystko wychodzi na 100% nawet doświadczonym kucharzom. Każdy szczegół i drobiazg może zaważyć na końcowym efekcie. Najwięcej frajdy sprawiło ozdabianie małych wypieków kolorowym kremem i ozdobami.
Dla tych, którzy chcą sami wypróbować marchewkowe babeczki oraz krem podajemy przepis.
Babeczki marchewkowe
Składniki 12 sztuk
-
4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
-
1 i 1/2 szklanki mąki
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
-
przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
3/4 szklanki oleju roślinnego
-
3 duże jaja lub 4 mniejsze
-
1 szklanka brązowego cukru
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
-
W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
-
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Krem budyniowy
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 litra mleka,
- 1 szklanka cukru (jeżeli nasz budyń jest z cukrem to cukru 3/4 szklanki),
2 płaskie łyżki mąki pszennej, - 1 budyń waniliowy, kakao.
Przygotowanie:
- 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować, dodać
cukier. - Budyń połączyć z mąka i mlekiem, wymieszać i wlać do gotującego
się mleka, zagotować, ugotowany budyń ostudzić. - Margarynę utrzeć do białości, stopniowo dodawać budyń i mieszać. Masą udekorować ciasto.