Ulepimy dziś… pierogi? czyli warsztaty kulinarne dla dzieci
Grudniowe warsztaty kulinarne zdominowała manufaktura pierogowa. Uczestnicy nauczyli się jak przygotować pierogi ruskie. Praca poszła nadzwyczaj sprawnie, a pierogów powstała niezliczona ilość!
Pierogi ruskie zwane też niegdyś galicyjskimi, są dość popularnym rodzajem pierogów. Nazwa ich pochodzi od regionu z którego się wywodzą czyli Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia-kraina historyczna na północno-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce). Na farsz składa się masa ziemniaczano-twarogowa, dobrze doprawiona solą i pieprzem, wymieszana z przesmażoną cebulką. Ciasto na pierogi to mąka i gorąca woda. Chociaż składniki są proste to wykonanie smacznych pierogów nie jest banalną sprawą. Rozwałkowane ciasto musi mieć odpowiednią grubość oraz być na tyle klejące by brzegi pierogów dobrze się połączyły. Po wykrojeniu okrągłych kształtów dzieci nakładały farsz do środka i lepiły swoje pierogi. Następnie lądowały one we wrzącej wodzie i gotowały się kilka minut. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest smażona cebulka, idealnie pasują też skwareczki. Chociaż pierogów mamy wiele rodzajów, ten smakołyk przypadł do gustu uczestnikom i znikał z talerza w szybkim tempie!
/M M-B/