Zapachniało czekoladą - Wieści Gminy Gierałtowice : Wieści Gminy Gierałtowice

Zapachniało czekoladą

Styczniowe warsztaty kulinarne dla dzieci w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach "Babeczkowo na bis" ucieszyły wielbicieli czekoladowych smakołyków. Tym razem bowiem młodzi kucharze upiekli potrójnie czekoladowe smakołyki.

W trakcie warsztatów uczestnicy uczyli się jak odczytywać przepis, jak odmierzyć odpowiednią ilość składników, siekali, przesiewali,mieszali, miksowali. Wszystko po to, by babeczkowe papilotki wypełnić gotową masą. Po upieczeniu babeczki miały cudowny kolor, zapach i zostały udekorowane specjalną polewą zwaną ganache. To aksamitne połączenie śmietanki i czekolady. Nie zabrakło również kolorowych dodatków. W trakcie degustacji współprowadząca warsztaty Bożena Kowol opowiedziała dzieciom o swojej kolekcji opakowań po czekoladzie. Pasjonatka tego smakołyku przez lata zgromadziła już ok. 800 sztuk różnorodnych opakowań!

Wszystkim maniakom czekolady i nie tylko podajemy przepis, idealny na uzupełnienie karnawałowego menu.

Babeczki czekoladowe

Składniki:
150g masła
150g czekolady gorzkiej (80%)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru 
1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
2 duże jajka (l)
200 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 180 C
Masło roztopić i ostudzić.
Czekoladę pokroić na kawałki.
Przesiać do miski suche składniki (można dwukrotnie)
Jajka rozmiksować z mlekiem i ekstraktem z wanilii(jeśli nie używaliśmy cukru waniliowego).
Do sypkich składników dodajemy masę jajeczną, roztopione masło, posiekaną czekoladę.
Mieszamy krótko. Pieczemy 25 minut (około).
     
				
				Ganache czekoladowy

Składniki:
200 g śmietanki słodkiej 30 %
200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki

Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. 
Nie doprowadź jej jednak do wrzenia. Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). 
Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. 
Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.