Zupa z karocy Kopciuszka-nowy sezon warsztatów kulinarnych w GOK
Rok szkolny rozpoczęty na dobre, więc w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach ruszyły cykliczne warsztaty dla dzieci. Już 10 października najmłodsi mogli skorzystać z pierwszych zajęć kulinarnych.
Temat „Zupa z karocy Kopciuszka” tylko pozornie wydawał się tajemniczy. Wszak każdy z nas wie co Dobra Wróżka zamieniła w karocę. Dynia, bo o niej mowa króluje od lat na naszych stołach. Propozycji na wykorzystanie tego warzywa jest mnóstwo. Dzieci natomiast nauczyły się jak zrobić z niej sycącą, rozgrzewającą zupę. Jesień to przecież czas by wykorzystać sezonowe warzywa. Dynia, papryka i cebula zostały najpierw upieczone. Następnie połączone z warzywami, które tworzyły podstawę bulionu. Całość zmiksowano blenderem na krem. Nadszedł czas na przyprawy w tym słodką paprykę i kurkumę. Smak a także walory estetyczne dodała posiekana pietruszka oraz grzanki.
Przy okazji dzieci poznały smak i zapach takich aromatycznych przypraw jak kardamon, imbir oraz gałka muszkatołowa. Zachęcamy do urozmaicania jesiennej i zimowej kuchni tymi dodatkami. Nie tylko nadają specyficzny aromat ale i rozgrzewają i pozytywnie wpływają na zdrowie!
/M M-B/
foto: Mirosława Mirańska-Baraniuk