Jajeczne smakołyki, czyli warsztaty kulinarne „Ale jaja”
W pierwszy dzień marca do Gminnego Ośrodka Kultury w Gierałtowicach mimo mroźnej aury na warsztaty kulinarne przybyli młodzi adepci sztuki kulinarnej. Ponieważ na horyzoncie Wielkanoc tematem spotkania były dania z jajek.
Mało kto nie lubi jajek a sposoby ich podania są tak przeróżne, że nawet niejadki znajdą coś dla siebie. Przyznać jednak trzeba, iż dla początkujących kucharzy nawet rozbicie jajka w taki sposób żeby skorupki nie były elementem dania jest sztuką. A ugotowanie go, tak by miało odpowiednią twardość to wyzwanie i dla dorosłych. W czasie zajęć dzieci uczyły się podstawowych przepisów na smakołyki jajeczne. Zrobiły pastę idealną do zarumienionych tostów. Jajka faszerowane, by już w trakcie nadchodzących świąt mogły same je przygotować na wielkanocne śniadanie!
I niestandardowe jajka sadzone w papryce.
Ponieważ farsz do jajek stał się hitem podajemy składniki i polecamy nie tylko od święta.
Jajka faszerowane „Ale jaja”
10 jajek
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
30dag szynki
pęczek rzodkiewki
średni ogórek zielony
majonez, sól, pieprz
Jajka gotujemy, po wystudzeniu kroimy na pół i wyciągamy żółtka.
Resztę składników drobno siekamy, mieszamy z żółtkami, majonezem i przyprawiamy do smaku.
Farsz nakładamy do białek. Jeśli nadzienia jest za dużo, sprawdzi się również na kanapce!
/M M-B/