Tarta na obiad-warsztaty kulinarne dla dzieci w GOK
6 czerwca odbyły się ostatnie w tym sezonie warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim była tarta z warzywami. Smakołyk ten zaskoczył dzieci przyzwyczajone do słodkich wersji ciast. Tym razem kruchy spód był bazą do warzywnego farszu oraz pysznego sosu.
Dla zainteresowanych przepis:
Tarta z warzywami
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
100 g masła / składniki połączyć i schłodzić 1h w lodówce
Sos:
2 jajka
4 łyżki tartego żółtego sera
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka koperku (posiekanego) / wszystko razem wymieszać mikserem, doprawić
Warzywa na patelnię
Sól, pieprz, zioła, olej, masło i bułka tarta.
Wykonanie:
Warzywa przygotować na patelni, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprawić przyprawami, ziołami.
Tortownicę posmarować masłem i posyp bułką tartą. Dno i boki wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 min w 190*C.
Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Polać sosem. Zapiec 20-25 min w 180*C aż wierzch się podpiecze.
Dodatkowe warianty:
Na sos można poukładać krążki pomidorów.
Przed wyłożeniem warzyw ciasto można posmarować sosem pomidorowym.
Do warzyw można dodać filet z kurczaka, pokrojony na małe kawałeczki, podsmażony na oleju i doprawiony przyprawą np gyros.
Serdecznie dziękujemy wszystkim młodym kucharzom, którzy w tym roku szkolnym uczestniczyli w zajęciach. Cieszymy się, iż mogliśmy nauczyć Was nie tylko nowych umiejętności ale również zapoznać z szeroką gamą przepisów, do których mamy nadzieję będziecie wracać.
/M M-B/