Crumble w Deserowni
Majowe warsztaty kulinarne dla dzieci w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach poświęcone były deserom. W czasie ich trwania powstały dwa proste, efektowne i smakowite dania. I tym razem chętnych nie brakowało!
2 młodych kucharzy uczyło się jak przygotować crumble czyli owoce – w tym przypadku jabłka- zapiekane pod kruszonką. Słodkie danie zostało podane z lodami śmietankowymi. Drugą propozycją nie tylko dla łasuchów był deser warstwowy w miseczkach. W jego skład wchodziły kruche ciasteczka, serek waniliowy, sos z owoców leśnych i bita śmietana. W czasie zajęć instruktorki omówiły również alternatywne formy tych smakołyków, tak by można je było przygotować z owocami sezonowymi.
To najpyszniejszy deser jaki jadłem – podkreślił Paweł, który kolejny raz brał udział w kulinarnych warsztatach w GOK.
Deser warstwowy
Składniki:
-
ciasteczka kruche
-
serek homogenizowany waniliowy
-
owoce sezonowe, z puszki lub mrożone
-
kisiel do zagęszczenia sosu
-
bita śmietana
Przygotowanie:
Ciasteczka drobno pokruszyć wyłożyć na spód miseczki lub przezroczystej szklanki.
Nałożyć serek waniliowy.
Posypać kolejną porcją ciasteczek.
Owoce wraz z sokiem przegotować dosypać kisiel, wymieszać i odczekać aż lekko wystygną.
Sosem owocowym polać ciasteczkową warstwę.
Udekorować bitą śmietaną.
/M M-B/