„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – pyszne spotkania z KGW Gierałtowice
Koło Gospodyń Wiejskich w Gierałtowicach od czerwca tego roku realizuje program "Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warto zaznaczyć, iż możliwość tę miało tylko 29 kół z 9 województw Polski. O kwalifikacji do etapu warsztatowego zdecydowało zgłoszenie najciekawszych potraw oraz aktywność w lokalnej społeczności.
W czerwcu Panie brały udział w dwudniowym szkoleniu i warsztatach kulinarnych w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów. Tam zdobyły wiedzę m. in na temat promocji lokalnych i regionalnych produktów. Nabrały nowych umiejętności kulinarnych, podzieliły się także recepturą na swoje sztandarowe danie jakim jest „Żur śląski na wędzonych kościach i domowym zakwasie”.
Dożynki Gminy Gierałtowice, które w tym roku odbywały się w Przyszowicach były także okazją do zaprezentowania stoiska z najlepszymi wyrobami koła gospodyń.
Natomiast 10 października przedstawicielki KGW z Gierałtowic Maria Hajduk oraz Genowefa Kinastowska przeprowadziły warsztaty z dziećmi. Wychowankowie Grażyny Lubszczyk – klasa 4c, mieli niezwykłą okazję degustować smakołyki jakimi uraczyły je gospodynie. Różnorodność smaków, kolorów i konsystencji oraz tradycyjne przygotowanie przypadły wszystkim do gustu. Każdy miał możliwość skosztować mniej lub bardziej znanych produktów i przetworów. Na stole znalazły się domowej roboty masło, dżemy, świeżo wyciśnięte soki, koktajl, bakalie, owoce suszone, domowej roboty żelki oraz melasa. Jednym słowem dary ogrodu i pola podane w najzdrowszy sposób.
Dzieci zachwyciły nie tylko słodkie smaki ale były również pod wrażeniem masła, które jak przyznały wyszło idealnie!
/M M-B/