Pizza na raz, czyli warsztaty mini pizzy
Warsztaty kulinarne dla dzieci w Gminnym Ośrodku Kultury ponownie przyciągnęły sporo chętnych, nic dziwnego, na pizzę nawet w mini wersji zawsze jest ochota! A zwłaszcza tuż przed Międzynarodowym Dniem Pizzy, który świętowany jest 9 lutego.
Mini wersja sprawdza się na wszelakich spotkaniach towarzyskich jako szybka, ciepła przekąska. Nasi młodzi kucharze mieli okazję sami przygotować ciasto, sos oraz dodatki, które każdy według własnego gustu poukładał na krążkach ciasta. Po upieczeniu pizze ozdobiliśmy świeżą bazylią, nieodzownym elementem tego włoskiego przysmaku. Przypomnieliśmy temat najsłynniejszej a zarazem najprostszej pizzy jaką jest margherita. Spotkania kulinarne w GOK są nie tylko niebywałą okazją do poznania tajników kuchni, ale także zintegrowania się przy wspólnie przygotowanym posiłku.
Dla zainteresowanych podajemy przepis na ciasto, z którego korzystaliśmy na warsztatach, pochodzący ze strony przyślijprzepis.pl
Składniki:
rozczyn
-5 dag drożdży
-2 łyżki cukru
-1 szklanka ciepłej wody
-3 łyżki mąki
-0,5 kg mąki
-3 łyżki oliwy
-0,5 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
Wykonanie
Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły.
Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.