Słodko i energetycznie na warsztatach kulinarnych w GOK
5 marca w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z udziałem dzieci. Temat "Słodko i energetycznie" zachęcił do udziału całkiem sporą grupkę młodych kucharzy. Dzieci dowiedziały się jak przygotować zdrowe batoniki musli pełne bakalii, nasion, płatków owsianych i... witamin. Natomiast energetyczny dodatek stanowiła gęsta czekolada do picia.
Przy szykowaniu składników na batoniki musli bardzo pomocna okazała się waga kuchenna i umiejętne odmierzanie porcji. Dzieci dowiedziały się również na czym polega tarowanie. Gorąca czekolada okazała się natomiast bazą do stworzenia w filiżance własnej dekoracji. Pojawiła się więc bita śmietana oraz wzorki z kakao i cukru pudru. Należy podkreślić, iż samodzielne przygotowanie posiłków daje możliwość eksperymentowania ze smakami. Dzieci dowiadują się, iż zmieniając proporcje możemy zmienić smak. Sprawić by był on bardziej w naszym guście. Spotkania w kuchni GOK są inspiracją do dalszych działań w domu.
Już 29 marca w trakcie Kiermaszu Wielkanocnego, który odbędzie się w salkach przy Kościele w Gierałtowicach od godziny 12.15 trwać będą otwarte warsztaty kulinarne dla dzieci na które serdecznie zapraszamy!
/M M-B/
foto: Mirosława Mirańska-Baraniuk