Świąteczny przepis na zamkowe makówki
Makówki są wyjątkowe - wychodzą pyszne i niepowtarzalne. Nie mają one nic wspólnego z tymi zrobionymi z bułek czy chałki.
Przygotowywanie makówek należy rozpocząć od upieczenia małych drożdżowych bułeczek. Najlepiej zrobić to dzień lub dwa przed wigilią.
Składniki potrzebne do upieczenia drożdżowych bułeczek:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 żółtka i 2 całe jajka
- 0,25 g drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 110 g cukru
- 145 g stopionego masła
- szczypta soli
Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać drożdże rozmieszane z cukrem i ciepłym mlekiem. Poczekać, aż drożdże urosną. Następnie dodać 2 całe jajka i 2 żółtka oraz ciepłe masło. Długo wyrabiać, bo ciasto musi utworzyć zwartą kulę. Przełożyć ciasto do miski, posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce przynajmniej na 1 godzinę do podwojenia objętości. Włączyć piekarnik na 180oC, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość około 3 cm i wykrawać szklanką kółka.
Formować kulki i układać na blasze w odstępach około 3 cm. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki urosną i ładnie się zarumienią. Następnego dnia trzeba je pokroić w 1 cm kromki. Następnego dnia trzeba przygotować mak. W tym celu, powinno się go sparzyć i zmielić dwa razy. Dodać miód lub cukier do smaku. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać.
Składniki na masę makową:
- 0,5 kg maku
- 0,75 l gorącego mleka
- 2 czubate łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie makówek:
W misce na dnie układamy pierwszą warstwę bułeczek pokrojonych w kromki. Na nich kładziemy mak. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno się lekko docisnąć z wierzchu. Makówki przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Opracowanie: Aurelia Szołtysek
Foto: archiwum prywatne