Upiekło im się…
5 kwietnia w ramach warsztatów kulinarnych z udziałem dzieci Gminny Ośrodek Kultury w Gierałtowicach zamienił się w cudownie pachnącą piekarnię. Dzięki umiejętnościom i doświadczeniu prowadzącej zajęcia Bożeny Kowol młodzi pasjonaci kuchni uczyli się jak piec bułki.
Upieczenie drożdżowych bułeczek i to w dwóch wersjach udało się znakomicie. Dzieci same wyrabiały ciasto i formowały kształty, które po udekorowaniu kolorowymi dodatkami zamieniły się w wiosenne kanapki. Słodka wersja była tak przepyszna, iż smakowała nawet bez dodatków. Chociaż większość pokusiła się na dodanie dżemu wiśniowego. Zajęcia dają nie tylko frajdę, uczą i dostarczają doświadczeń ale są też świetną formą spędzania wolnego czasu oraz integracji z rówieśnikami. Przed przerwą wakacyjną w planach instruktorki mają jeszcze dwa spotkania, zachęcamy do udziału!
A dla tych którzy nie boją się wyzwań kulinarnych i chcą zasmakować domowych bułeczek, przepis!
Słodkie bułki
75 dag mąki pszennej
300 ml mleka
6,5 dag świeżych drożdży
12 dag cukru
3 jajka
15 dag letniego roztopionego masła (lub niecałe 1/2 szklanki oleju)
szczypta soli
ziarna sezamu (ewentualnie do posypania bułek)
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wlać do przygotowanej mąki, na górę posypać cukier i pozostawić na 10-15 min.
Wymieszać, dodać pojedynczo jajka, tłuszcz, sól.
Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godz.
Na blachę położyć papier, formować kule, przykryć ściereczką i zaczekać do wyrośnięcia (ok. 40 min)
Nagrzać piec do temp. 175*C (góra i dół – bez termoobiegu). Piec ok 13-15 min.
Bułki studzimy na sicie z pieca.
/M M-B/