Smarowidełka słodkie i słone

Listopadowe warsztaty kulinarne w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach odbyły się pod hasłem „smarowidełek” na kanapki. A żeby było dla każdego coś dobrego, to dzieci przygotowały wersje słodką i wytrawną.

Słodką opcją była masa, która jest zdrową i ekologiczną alternatywą dla popularnego kremu orzechowego. Dzieci nie tylko uczyły się jak ją zrobić ale nabrały świadomości, iż warto „brać pod lupę” skład gotowych produktów spożywczych. Własnoręcznie blendowały: orzechy laskowe i suszone śliwki. Cukier został zastąpiony przez miód.

„Smarowidełko żółte” na bazie masła, jajek oraz żółtego sera z dodatkiem kurkumy, również było bajecznie proste w wykonaniu i smakowite. Na koniec każdy z uczestników zrobił masełko smakowe z wybranymi przez siebie dodatkami.

Wieczór zakończono wspólnym degustowaniem przygotowanych smakołyków, podanych na chrupiącym pieczywie.

/M M-B/

foto: Mirosława Mirańska-Baraniuk