Ziemniaki pełne smaków

Smakowite faszerowane ziemniaki były tematem przewodnim warsztatów kulinarnych zorganizowanych dla dzieci w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach. Spotkanie odbyło się 13 lutego. Uczestnicy mieli sporo pracy ale i radości przy tworzeniu tego dania. 

Ziemniaki dają ogromne pole do popisu, nie należy o tym zapominać i oprócz dodatku do obiadu, zrobić z nich efektowną potrawę np. na spotkanie rodzinne. Wydrążenie miąższu z ugotowanych ziemniaków wymagało precyzji i delikatności od młodych kucharzy. Następnie przygotowywano masę i każdy samodzielnie dobierał dodatki, które składały się na jego autorski farsz. Były więc podsmażone pieczarki, cebulka i szynka. Nafaszerowane połówki posypano startym żółtym serem i upieczono w piekarniku. Końcowy efekt nadały zielenina i ketchup. 

/M M-B/

foto: Mirosława Mirańska-Baraniuk