Warsztaty kulinarne „Po meksykańsku”

Marcowe warsztaty kulinarne w Gminnym Ośrodku Kultury tym razem wprowadziły uczestników w tajniki kuchni meksykańskiej. Kuchnia ta jest coraz bardziej popularna w Polsce a smakołyki jakie przygotowały dzieci znikały w mgnieniu oka z talerzy. 

Uczestnicy dowiedzieli się na jakich składnikach bazują potrawy z tego odległego kraju. Następnie przyszedł czas na przygotowanie pysznej przekąski – domowych nachosów. Powstało całkiem sporo chrupiących trójkącików, które najlepiej smakują z sosem. Drugą potrawą była sałatka,  składająca się z fasoli czerwonej i białej, kukurydzy, papryki, sera żółtego oraz przypraw. Można ją podać z pieczonym kurczakiem, ale również  wzbogacić o dodatki mięsne lub wędlinę. 

Praca szła nadzwyczaj sprawnie, był więc czas na spokojne wspólne degustowanie jedzonka. Pamiętajmy, że kuchnia łączy ludzi i służy wymianie doświadczeń! Zapraszamy do fotorelacji i na kolejne warsztaty w kwietniu. 

 

/M M-B/