Tarta na obiad-warsztaty kulinarne dla dzieci w GOK

6 czerwca odbyły się ostatnie w tym sezonie warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim była tarta z warzywami. Smakołyk ten zaskoczył dzieci przyzwyczajone do słodkich wersji ciast. Tym razem kruchy spód był bazą do warzywnego farszu oraz pysznego sosu.

 

Dla zainteresowanych przepis:

Tarta z warzywami

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

1 jajko

100 g masła / składniki połączyć i schłodzić 1h w lodówce

Sos:

2 jajka

4 łyżki tartego żółtego sera

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżeczka koperku (posiekanego) / wszystko razem wymieszać mikserem, doprawić

Warzywa na patelnię

Sól, pieprz, zioła, olej, masło i bułka tarta.

Wykonanie:

Warzywa przygotować na patelni, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprawić przyprawami, ziołami.

Tortownicę posmarować masłem i posyp bułką tartą. Dno i boki wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 min w 190*C.

Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Polać sosem. Zapiec 20-25 min w 180*C aż wierzch się podpiecze.

Dodatkowe warianty:

Na sos można poukładać krążki pomidorów.

Przed wyłożeniem warzyw ciasto można posmarować sosem pomidorowym.

Do warzyw można dodać filet z kurczaka, pokrojony na małe kawałeczki, podsmażony na oleju i doprawiony przyprawą np gyros.

Serdecznie dziękujemy wszystkim młodym kucharzom, którzy w tym roku szkolnym uczestniczyli w zajęciach. Cieszymy się, iż mogliśmy nauczyć Was nie tylko nowych umiejętności ale również zapoznać z szeroką gamą przepisów, do których mamy nadzieję będziecie wracać. 

 

/M M-B/