Upiekło im się…

5 kwietnia w ramach warsztatów kulinarnych z udziałem dzieci Gminny Ośrodek Kultury w Gierałtowicach zamienił się w cudownie pachnącą piekarnię. Dzięki umiejętnościom i doświadczeniu prowadzącej zajęcia Bożeny Kowol młodzi pasjonaci kuchni uczyli się jak piec bułki.

Upieczenie drożdżowych bułeczek i to w dwóch wersjach udało się znakomicie. Dzieci same wyrabiały ciasto i formowały kształty, które po udekorowaniu kolorowymi dodatkami zamieniły się w wiosenne kanapki. Słodka wersja była tak przepyszna, iż smakowała nawet bez dodatków. Chociaż większość pokusiła się na dodanie dżemu wiśniowego. Zajęcia dają nie tylko frajdę, uczą i dostarczają doświadczeń ale są też świetną formą spędzania wolnego czasu oraz integracji z rówieśnikami.  Przed przerwą wakacyjną w planach instruktorki mają jeszcze dwa spotkania, zachęcamy do udziału!

A dla tych którzy nie boją się wyzwań kulinarnych i chcą zasmakować domowych bułeczek, przepis!

 

Słodkie bułki

75 dag mąki pszennej

300 ml mleka

6,5 dag świeżych drożdży

12 dag cukru

3 jajka

15 dag letniego roztopionego masła (lub niecałe 1/2 szklanki oleju)

szczypta soli

ziarna sezamu (ewentualnie do posypania bułek)

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wlać do przygotowanej mąki, na górę posypać cukier i pozostawić na 10-15 min.

Wymieszać, dodać pojedynczo jajka, tłuszcz, sól.

Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godz. 

Na blachę położyć papier, formować kule, przykryć ściereczką i zaczekać do wyrośnięcia (ok. 40 min)

Nagrzać piec do temp. 175*C (góra i dół – bez termoobiegu). Piec ok 13-15 min.

Bułki studzimy na sicie z pieca.

 

/M M-B/