Świąteczny przepis na zamkowe makówki

Makówki są wyjątkowe - wychodzą pyszne i niepowtarzalne. Nie mają one nic wspólnego z tymi zrobionymi z bułek czy chałki.

Przygotowywanie makówek należy rozpocząć od upieczenia małych drożdżowych bułeczek. Najlepiej zrobić to dzień lub dwa przed wigilią.

Składniki potrzebne do upieczenia drożdżowych bułeczek:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka i 2 całe jajka
  • 0,25 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 110 g cukru
  • 145 g stopionego masła
  • szczypta soli

Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać drożdże rozmieszane z cukrem i ciepłym mlekiem. Poczekać, aż drożdże urosną. Następnie dodać 2 całe jajka i 2 żółtka oraz ciepłe masło. Długo wyrabiać, bo ciasto musi utworzyć zwartą kulę. Przełożyć ciasto do miski, posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce przynajmniej na 1 godzinę do podwojenia objętości. Włączyć piekarnik na 180oC, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość około 3 cm i wykrawać szklanką kółka.

Formować kulki i układać na blasze w odstępach około 3 cm. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki urosną i ładnie się zarumienią. Następnego dnia trzeba je pokroić w 1 cm kromki. Następnego dnia trzeba przygotować mak. W tym celu, powinno się go sparzyć i zmielić dwa razy. Dodać miód lub cukier do smaku. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać.

Składniki na masę makową:

  • 0,5 kg maku
  • 0,75 l gorącego mleka
  • 2 czubate łyżki miodu lub cukru

Przygotowanie makówek:

W misce na dnie układamy pierwszą warstwę bułeczek pokrojonych w kromki. Na nich kładziemy mak. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno się lekko docisnąć z wierzchu. Makówki przykryć i odstawić w chłodne miejsce.

Opracowanie: Aurelia Szołtysek
Foto: archiwum prywatne