Crumble w Deserowni

Majowe warsztaty kulinarne dla dzieci w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach poświęcone były deserom. W czasie ich trwania powstały dwa proste, efektowne i smakowite dania. I tym razem chętnych nie brakowało!

2 młodych kucharzy uczyło się jak przygotować crumble czyli owoce – w tym przypadku jabłka- zapiekane pod kruszonką. Słodkie danie zostało podane z lodami śmietankowymi. Drugą propozycją nie tylko dla łasuchów był deser warstwowy w miseczkach. W jego skład wchodziły kruche ciasteczka, serek waniliowy, sos z owoców leśnych i bita śmietana. W czasie zajęć instruktorki omówiły również alternatywne formy tych smakołyków, tak by można je było przygotować z owocami sezonowymi.

To najpyszniejszy deser jaki jadłem – podkreślił Paweł, który kolejny raz brał udział w kulinarnych warsztatach w GOK.

Deser warstwowy

Składniki:

  • ciasteczka kruche

  • serek homogenizowany waniliowy

  • owoce sezonowe, z puszki lub mrożone

  • kisiel do zagęszczenia sosu

  • bita śmietana

Przygotowanie:

Ciasteczka drobno pokruszyć wyłożyć na spód miseczki lub przezroczystej szklanki.

Nałożyć serek waniliowy.

Posypać kolejną porcją ciasteczek.

Owoce wraz z sokiem przegotować dosypać kisiel, wymieszać i odczekać aż lekko wystygną.

Sosem owocowym polać ciasteczkową warstwę.

Udekorować bitą śmietaną.

/M M-B/